• Výsledky T9

          • V celoslovenskom testovaní žiakov 9. ročníka z matematiky a slovenského jazyka a literatúry získali naši žiaci výborné výsledky:

            Priemerná úspešnosť školy:                               MAT - 73,6 %                SJL - 70,7%
            Priemerná úspešnosť v SR ‒ národný priemer: MAT - 58,2 %                 SJL - 61,3%

            Rozdiel priemernej úspešnosti školy oproti národnému priemeru: MAT - 15,4 %     SJL - 9,4%

            Veľké poďakovanie patrí pani učiteľkám, ktoré žiakov celý školský rok pripravovali a samozrejme aj žiakom za ich systematickú prácu a zodpovednú prípravu na celoslovenské testovanie. 
             

          • Slávik Slovenska - okresné kolo

          • Dňa 16. mája 2024 sa víťazky školského kola súťaže v interpretácii ľudových piesní Slávik Slovenska Terézia Baričičová z 1.A (I. kategória) a Dorota Boďová z 5.A (II. kategória) zúčastnili okresného kola tejto súťaže v Pezinskom kultúrnom stredisku v Pezinku. Naše dve speváčky oblečené v tradičných šenkvických krojoch predviedli prekrásne výkony a v silnej a početnej konkurencii si Terézia Baričičová vyspievala krásne 3. miesto. Srdečne gratulujeme!

          • Deň matiek

          • V druhú májovú nedeľu, dňa 12.5.2024, sa v Kultúrnom a informačnom stredisku v Šenkviciach uskutočnil slávnostný program venovaný všetkým  mamičkám.

                     Program otvorili pásmom básničiek, pesničiek a gymnastiky žiaci 1.C pod vedením pani učiteľky Figurovej. Po nich sa recitačným pásmom predstavili  deti z 1.A pod vedením pani učiteľky Habalovej a deti z 2.B pod vedením pani učiteľky Horkej  si získali publikum spoločnou recitáciou a  interpretáciou pesničky s názvom "Pre mamu". V programe pokračovali žiaci 2.C pod vedením pani učiteľky Malíškovej, ktorí po "Modlitbe za rodičov" od Milana Rúfusa zatancovali veselú choreografiu "Míľa pre mamu". Flautové duo a žartovnú pesničku od Bela Felixa si pre mamičky pripravili žiaci zo 4.B pod vedením pani učiteľky Sandtnerovej a dramatizáciu básničky "O nepodarených kozliatkach" a pieseň z repertoáru Tárajka a Popletajky nám predviedli žiaci z 2.A pod vedením pani učiteľky Hajkovej.

                     Svoj recitačný talent nám v ďalšom vstupe ukázal Oliverko Senický z 3.B a tanečné nadanie v choreografii na pesničku Šlapy, šlapy od Smejka a Tanculienky nám predviedli žiaci 1.B pod vedením pani učiteľky Horváthovej. Záver programu bol už tradične venovaný folklóru. V podaní členov folklórneho krúžku Šenkvičárik pod vedením pani riaditeľky Mifkovej a pani Stránskej sme si vychutnali ich pásmo tancov, detských hier a piesní. Všetci účinkujúci potom s kvietkom v ruke zaspievali svojim mamičkám krásnu spoločnú pieseň.

                     Programom nás sprevádzal milý hlas bábätka z maminkinho bruška, ktorý stelesnila Adelka Rišková z 5.A. Scenára, dramaturgie, réžie, klavírneho sprievodu a dizajnu programových bulletinov sa zhostila pani učiteľka Januchová, zvukovú réžiu mal na starosti pán Belko, celú akciu spod pódia nafotila pani učiteľka Belková a organizáciu v zákulisí, výzdobu a kvetinky pre mamičky zabezpečila pani asistentka Ružičková. Všetkým, deťom i dospelým, za to patrí veľké ĎAKUJEM.

            Mgr. Daniela Januchová

             

          • Poďakovanie

          • Milí rodičia, milí žiaci,
            v mene žiakov 9.B triedy, ale aj klientov Centra sociálnych služieb v Šenkviciach vám chceme poďakovať za príspevky darované do našej zbierky. Vďaka vám sme im boli schopní darovať hry, krížovky, farbičky a knihy do ich spoločenskej miestnosti na spríjemnenie voľných chvíľ. Klientom sme priniesli darované predmety a strávili s nimi pekné popoludnie počas ich poobednej siesty. Žiaci si prezreli nové priestory centra, ktoré sa im veľmi páčili a spolu s  riaditeľkou centra, s pani Alenou Mihályovou, sme sa dohodli, že ich prídeme navštíviť častejšie, či už v rámci projektov DofE a eTwinning, alebo len v rámci voľných hodín. Tešíme sa, že si s nimi spoločne zahráme darované hry alebo napečieme chutný koláčik. Plánujeme s nimi aj tvorivé dielničky pred Vianocami a Veľkou nocou.

            Viera Backová

          •  ŠKOLSKÁ LIGA V ORIENTAČNOM BEHU

          • Dňa 18.4. 2024 sa v Pezinku konalo okresné kolo Pezinskej školskej ligy v orientačnom behu, kde nás úspešne reprezentovala naša žiačka Anička Tomášová z 8.B, ktorá sa zároveň umiestnila aj na neporaziteľnom prvom mieste a postupuje tak do krajského kola tejto súťaže, ktoré sa uskutoční dnes v Bratislave, kde jej všetci budeme veľmi držať palce.

          • Ľudovít Štúr a 8.B

          • 10. mája 2024 sa po stopách Ľudovíta Štúra vybrali žiaci 8.B triedy. Do Modry sa prepravili mestskou dopravou. Naše putovanie sme začali v múzeu, ktoré sme prebádali do detailu. Videli sme rôzne zaujímavé artefakty, pani lektorka nám prezradila zaujímavosti zo života nášho národného buditeľa - Ľudovíta Štúra. Peši sme sa presunuli do Galérie Ignáca Bizmayera. Tu sme sa dozvedeli veľmi veľa pútavých poznatkov. Obdivovali sme krásne maľované taniere, hrnčeky a džbániky. Spoločne sme sa presunuli na cintorín, kde je Ľudovít Štúr pochovaný. Na záver si žiaci mohli otestovať svoje vedomosti pomocou EduPage kariet, ktoré im pripravila pani učiteľka.

             

            Andrea Prikrylová

          • FarmaPark Lubina

          • Dňa 9. mája 2024 žiaci 3.B a 3.C navštívili FarmaPark v Lubine. Animátorka zaujímavým spôsobom porozprávala o všetkých zvieratách, ktoré tam žijú. Žiaci ich mohli pohladkať a nakŕmiť. Všetkým sa veľmi páčilo a spokojní sme odišli domov.

            Ľudmila Dudášová

          • Exkurzia v spoločnosti Nestlé Slovensko

          • 2.5.2024 sme sa ako trieda 8.A mali možnosť zúťčastniť exkurzie v spoločnosti Nestlé Slovensko s.r.o., a to priamo v závode Carpathia v Prievidzi. Bola to pre nás prvá skúsenosť s praxou, a tak sme boli zaskočení veľkým počtom bezpečnostných a hygienických opatrení, ktoré bolo treba neustále dodržiavať. Po preskúmaní jednotlivých oddelení výroby sme sa presvedčili, že v tomto závode nenájdeme ani malý kúsoček zo sladkostí, ktoré táto známa spoločnosť vyrába. Najbližšia " továreň na sladkosti" zo spoločnosti Nestlé je  v Čechách, ale ochutnávku sladkostí sme si aj tak užili :)

            V závode Carpathia v Prievidzi sa totiž vyrábajú bujóny Magi, dehydrované polievky a prípadne iné dehydrované výrobky, ktoré sme tiež mali možnosť degustovať priamo v oddelení degustácie. V oddelení výroby sme sa dozvedeli, že niektoré stroje vyrábajú až 1400 bujónov za minútu. Veľké stroje robili aj veľa hluku a zároveň tam bolo veľmi teplo. Uvedomili sme si, že pracovať v týchto priestoroch v lete nie je ľahké. Zaujala nás aj automatizácia strojov - veľa úkonov robili len stroje a zamestnanci často len dávali pozor, aby sa niečo nezaseklo, poprípade dopĺňali materiál. Je toho veľmi veľa, čo by sa dalo o tejto exkurzii napísať, sme však vďační, že sme sa jej mohli zúčastniť. Naše poďakovanie patrí predovšetkým pani Jadroňovej, ktorá nám túto exkurziu ponúkla, zároveň aj  sprostredkovala. Poďakovanie patrí rovnako pani Juríkovej z prevádzky v Prievidzi, ktorá nás spoločne s ďalšími zamestnancami exkurziou previedla.


            za kolektív 8.A, Jana Hrnčiariková

          • Ako sme oslávili Deň Zeme u nás na škole ...

          • V školskom roku 2023/2024 sme odštartovali dvojročnicu v rámci programu Zelená škola " ZELEŇ a OCHRANA PRÍRODY".

            Rozhodli  sme sa Deň Zeme osláviť v praxi. Bola to pre nás veľká radosť. V prírode je  dosť miesta pre všetkých, takže sme sa do lesa, parkov a lúčnych chodníčkov bez problémov všetci pomestili.

            Oslavu sme však z 22. apríla preložili až na 30. apríla z dôvodu teplejšieho a slnečnejšieho počasia - chceli sme už trošku vysedávať aj na zemi, na pníčkoch a dekách. V tento deň sa to dalo úplne bez problémov!


            Žiaci prvého stupňa preskúmali okolie školy, vybrali sa na prechádzku a zbierali odpad. Počas prvých hodín robili aktivity, ktoré im pripravili triedne pani učiteľky. Žiaci tretieho ročníka absolvovali dopravnú výchovu.

            Na pozvánke na  veľkolepú oslavu pre žiakov 2. stupňa bolo uvedené:

            1. celý deň treba stráviť vonku,
            2. treba sa vybrať do okolia - mimo obce Šenkvice,
            3. treba si vziať vrece na odpadky / zanechať prostredie po sebe čisté/,
            4. naučiť sa v prírode a o prírode niečo nové, užitočné - poprípade naučiť niečo svojich spolužiakov,
            5. prepraviť sa buď pešo, na bicykli, vlakom, autobusom so zanechaním čo najmenšej uhlíkovej stopy.

            A tak sa všetky triedne pani učiteľky spoločne so svojimi žiakmi pustili do vyberania miesta tejto parádnej oslavy.

            5.A a 5:B - cestovali vlakom do Cífera - kde objavili pri kaštieli jedinečný úlovok - sekvojovec mamutí.
            6.A a 6.B - cestovali vlakom do Pezinka - prebádali Zámocký park.
            7.A a 7.B - cestovali autobusom - do Horárne u Hrnčíra v Modre, poriadne sa zakutrali v lese Malých Karpát.
            8.A - išli bicyklom do Modry, ďalej autobusom na Zochovu chatu a pešo dolu po Panskom chodníčku - videli aj užovku objokovú.
            8.B - cestovali autobusom do Budmeríc - preskúmali park a náučný chodník v Budmericiach.
            9.A a 9.B - išli pešo do Viničného, kde objavili skvelé miesto na oddych – rybník.

            Popritom žiaci plnili veľa iných úloh, ako založenie ohňa, opekačka, pískanie na tráve, hádzanie žabiek do vody, orientácia podľa mapy, určovanie rastlín podľa kľúča...

            Oslavu sme si dokonale užili, toľko aktivít, ktoré mala Zem pre nás pripravené sme už dávno nezažili - jedna aktivita striedala ďalšiu. Škoda len, že sme sa nemohli zdržať dlhšie, ale veríme, že si takúto akciu ešte zopakujeme.


            Na záver by som za kolégium Zelenej školy chcela poďakovať všetkým triednym pani učiteľkám za dokonalú organizáciu tejto oslavy pre svoje triedy, veľmi si vážime Vaše skvelé nasadenie, ktoré sme všetci cítili z prekrásnych fotiek.

            Za kolégium Zelenej školy,
            Jana Hrnčiariková.

          • Teplákový deň v škole

          • Jedinečnú šancu prísť do školy v teplákoch, cítiť sa pohodlne a neriešiť, čo ráno na seba mali všetci žiaci aj učitelia v piatok 26. 04. 2024. Tento deň sa na našej škole organizoval TEPLÁKOVÝ DEŇ. Teplákové pohodlie si všetci naplno užili. Pevne veríme, že tento neobyčajný deň nebol posledný.

             

            Mgr. Miriama Daňková

          • REVOLUTION TRAIN v Pezinku

          • V stredu 24.4.2024 nastúpili siedmaci na cestu nezvyčajným vlakom – Revolution train.
            Cieľom vlakového programu v PK bolo prostredníctvom zmyslov zapôsobiť na návštevníkov a inšpirovať ich k pozitívnym životným voľbám.
            Program nás vtiahol do reálneho príbehu a dal priestor na premýšľanie nad nebezpečenstvom nelegálnych i legálnych drog.

             Chceli by sme touto cestou poďakovať rade rodičov a obci Šenkvice, že finančne prispeli žiakom na zakúpenie vstupeniek.

            Mgr. Katarína Baňasová

          • Výzva - zbierka pre seniorov

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            dňa 25.4.2024 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie Centra sociálnych služieb v Šenkviciach, na ktorom sa zúčastnili žiaci z folkórneho súboru Šenkvičárik pod vedením Mgr. Soni Mifkovej a Mgr. Alexandry Stránskej.

            Touto cestou by sme Vás chceli poprosiť, aby ste sa zapojili do našej zbierky pre Centrum sociálnych služieb v Šenkviciach, ktorú vymysleli žiaci 9.B triedy.

            Do zbierky môžete priniesť rôzne stolné hry, krížovky a sudoku, poprípade omaľovánky a farbičky. Touto formou by sme chceli klientom centra spríjemniť ich voľný čas. Veci môžete nosiť do našej školy, na vrátnicu od pondelka 29.4.2024 do piatka 3.5.2024. Následne darované veci odnesieme do Centra sociálnych služieb v Šenkviciach.

            PS: Stolné hry môžu byť aj použité, ale poprosíme nosiť iba veci v dobrom stave.

            Vopred Vám ďakujeme za spoluprácu.

            Žiaci 9.B triedy

          • Teplákový deň

          • Milí žiaci,v piatok 26.4.2024 sa bude na našej škole konať tematický piatok s názvom TEPLÁKOVÝ deň. Každý žiak bude mať možnosť prísť v tento deň do školy oblečený v pohodlnom teplákovom oblečení a cítiť sa v škole naozaj ako doma. Vopred ďakujeme za zapojenie sa a tešíme sa na vás.

          • Pytagoriáda - okresné kolo, výsledky

          • V dňoch 9. - 10.04.2023 sa na ZŠ Fándlyho v Pezinku uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády v kategórii P3 - P8. Úspešnými riešiteľmi v kategórii P3 boli Lukáš Kollár a Matej Jadroň, v kategórii P4 Vincent Krajčovič a v kategórií P5 Tomáš Chromík.

            Všetkým úspešným riešiteľom srdečne gratulujeme a tešíme sa z ich úspechu.

            Jana Hrnčiariková

          • „Vypestuj si jahody priamo v triede“ 

          • Sme veľmi radi, že sme sa v rámci Školského programu EÚ zapojili do aktivity, ktorou sme chceli našim žiakom priblížiť pestovateľské práce, radosť z čerstvého ovocia a zároveň sa vzájomne potešiť z úspechov.

            Podmienkou zapojenia sa do súťaže bolo: 

            - BONI FRUCTI nám dodali zadarmo sadenice jahôd, hrantíky, substrát a hnojivo,

            - žiaci si pozreli krátke inštruktážne videá, ako jahody zasadiť a ako sa o ne v triede priebežne starať,

            - s pani učiteľkou Sandtnerovou zasadili sadenice jahôd.

             

            Dúfame, že jahôdky budú robiť radosť a žiaci získali nové skúsenosti.

        • Jarné upratovanie v sobotu 20.4. 2024 spoločne s rodičmi
          • Jarné upratovanie v sobotu 20.4. 2024 spoločne s rodičmi

          • V sobotu 20.4. sme sa stretli spoločne nielen s niektorými našimi žiakmi ale aj s ich rodičmi. Počasie nebolo veľmi prajné, ale to nás nemohlo odradiť od myšlienky, zveľadiť areál školy, či vypratať veci zo školskej pivnice.  A tak sme si vyhrnuli rukávy a pustili sa do zadaných úloh.
          • Biblická olympiáda - diecézne kolo

          • Dňa 16. 4. 2024 sa konalo diecézne kolo biblickej olympiády na Arcibiskupskom úrade v Bratislave. Zúčastnili sa ho Jakub Turenič, Matej Kupkovič a Tomáš Chromík. Naši žiaci získali 2. miesto. Blahoželáme!

            B. Sandtnerová

          • English Week s TalkTalk

          • V školskom roku 2023/2024 sme našim žiakom poskytli možnosť zažiť si týždeň anglickej konverzácie s native speakerom vďaka agnetúre TalkTalk. Pre siedmakov a ôsmakov boli lektormi William Drysdale a Galina Georguieva. Spolu na hodinách navrhovali menu svojich reštaurácií, boli postavami v divadelnej hre alebo si precvičili základné dialógy o sebe a svojich kamarátoch. Deviataci absolvovali tento kurz začiatkom apríla a spolu s Williamom lúštili šifrovaný jazyk tajných agentov, ale zvládli aj prípravu na budúce vzdelanie a zamestnanie, keď si precvičili písanie životopisu v anglickom jazyku a nacvičili rôzne typy komunikácie pri pracovnom pohovore.
            Žiaci boli opäť s kurzmi veľmi spokojní a veríme, že im metódy hravou formou pomohli viac sa osmeliť v rozprávaní v cudzom jazyku. My, ako škola sme dostali spätnú väzbu od lektorov, že komunikačná úroveň našich žiakov je na veľmi dobrej úrovni. Kurzy konverzácie plánujeme uskutočniť aj v budúcom školskom roku,  žiaci sa majú na čo tešiť.

            Mgr. Viera Backová

          • Súťaž - EXPERT GENIALITY

          • Aj v tomto školskom roku sa žiaci  2. stupňa našej školy zapojili do  rôznych vedomostných súťaží.

            V súťaži EXPERT GENIALITY si žiaci 7. - 8.ročníka vyberali  2 témy z 5.: Tajomstvá prírody, Mozgolamy, Svetobežník, Do you speak English, Od Dunaja k Tatrám a deviataci mali  navyše  aj Góly-body -sekundy.  Piataci a šiestaci mali témy už zadané: Ako funguje svetPäť jazykov kultúry. Na vypracovanie úloh mali 60 minút. Hodnotili sa výsledky v rámci vybranej témy, ako aj celkový výsledok z oboch tém/výsledné skóre/.

            Súťažiaci, ktorí sa v niektorej téme vo svojej kategórii umiestnili v prvej štvrtine rebríčka, získali titul EXPERT  (v danej téme) a tí, čo sa umiestnili v prvej štvrtine v celkovom poradí získali titul TOP EXPERT.

            Súťaže sa zúčastnilo 16 žiakov. Dosiahli výborné výsledky a  tí najlepší  získali :

            • titul Experta v 1 téme:  

                           Ema Michalková /6.B/   a   Andrea Hegerová/9.B./

            • titul Experta v 1 téme + TOP EXPERT:

                          Liliana Kleinová/7.B/, Roland Németh/7.B/, Jakub Budoš /7.A/  a  Matej Kupkovič   /9.A/

            Úprimne blahoželáme k týmto vynikajúcim výsledkom.

            Mgr. Viera Fričová

          • Deň narcisov 2024

          • Milí rodičia a priatelia našej školy,
             

            Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

            Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

            Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

            Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

            Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

            Košice – OC Aupark,

            Martin – OC Galéria

            Banská Bystrica – OC Európa

             

             

            Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu.