• Deň mlieka na školách

          • V septembri slávime Svetový deň mlieka v školách. Jeho cieľom je upozorniť na význam a pozitíva mliečneho programu a dôležitosť  konzumácie mliečnych výrobkov deťmi. Podporovať zdravé stravovacie návyky detí a zvýšenie povedomia o dôležitosti správnej výživy. 
            V tento deň sa žiaci rozprávali o prvej potrave človeka po príchode na tento svet. Dozvedeli sa, že mlieko je významným zdrojom vitamínov, bielkovín a minerálnych látok. Počas desiatovej  prestávky mali možnosť ochutnať mlieko, odpovedali na zvedavé otázky našich deviatakov a prváčikov sme naučili správne triediť odpad.

          • Európsky deň jazykov

          •  

            Minulý týždeň  sme na škole oslávili Európsky deň jazykov, ktorý sa v rámci Európy oslavuje už 22. rok. Naša škola sa ho rozhodla osláviť tento deň zapojením sa do rôznych medzinárodných iniciatív, v ktorých žiaci škôl prezentujú svoje znalosti o jazykoch. Žiaci na prvom stupni nám pomohli už s prípravami, keď pre nás vyrobili vlajky európskych štátov. Druháci sa naučili pomenovať farby po anglicky aj francúzsky a štvrtáci kreslili návrhy do „Súťaže o tričko Európskeho dňa jazykov“. Na druhom stupni sme sa zapojili do iniciatív „Jazyky v mojej triede/škole“ nakreslením obrazu s vlajkami všetkých štátov, ktorých jazykmi u nás hovoríme. Počas dňa sme sa venovali interaktívnej mape, pomocou ktorej sme so žiačkou Larou cestovali celou Európou a naučili sa o každom jazyku niečo zaujímavé. Zabavili sme sa prekladačom Európskych jazykov, hádaním štátov podľa obrázkov aj audio nahrávok, čítaním viacjazyčnej knihy vtipov, či zisťovaním, čo o jazykoch je mýtus alebo fakt. Ôsmaci a deviataci sa zapojili do interaktívnej AI Curipod prezentácie, kde si svoje nové vedomosti o jazykoch aj overili. Výsledky máte priložené dole.

            Najobľúbenejšou iniciatívou sa však stala súťaž o natočenie videí s jazykolamami, ktoré naši žiaci dokázali povedať v angličtine, nemčine, taliančine, francúzštine aj ukrajinčine. Zabavte sa spolu s nami, alebo sa niektoré aj naučte. O umiestení na medzinárodných iniciatívach vás budeme informovať.

             

        • Svetový deň bez áut  22.9.2023
          • Svetový deň bez áut 22.9.2023

          • V piatok 22.9. 2023 sme na našej škole odmeňovali žiakov, ktorí v tento deň prišli do školy inak ako autom. Celá akcia bola pod taktovkou žiakov 8.A triedy, ktorí si pre cyklistov, kolobežkárov, autobusárov a najmä pre tých, ktorí prišli pešo pripravili zdravú odmenu. Je veľmi dôležité neustále  si pripomínať, že nevyužitím auta ozdravujeme nie len seba, ale aj našu planétu.
          • Európsky týždeň mobility

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            v piatok 22.09. 2023 je Svetový deň bez áut, je vyvrcholením kampane -  Európsky týždeň mobility.


            V rámci programu Zelená škola, by sme sa radi zapojili do tejto výzvy s tým, že sa pokúsime podporiť u žiakov ekologickú formu dopravy do školy.

            Bude pozitívne, ak sa deťom podarí  prísť do školy pešo, na bicykli, či verejnou dopravou.
            Chceme takto upozorniť na znečistené životné prostredie automobilmi a ich následné škodlivé dopady na ľudské zdravie.

            Podporte našu výzvu a privstaňte si, aby sme všetko stihli bez stresu a zbytočného náhlenia a nechajme auto aspoň zajtra v garáži.

            Zelená škola

          • Biela pastelka

          • Len si to predstav.... Aké to je, veci si len predstavovať...

            22. septembra 2023 sa uskutoční na našej škole verejná zbierka Biela Pastelka. Je to zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Jej výnos slúž na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života.

            Žiaci, zamestnanci a  rodičia môžu do verejnej zbierky prispieť ľubovoľnou sumou, ktorú vložia do pokladničky. Pokladnička bude k dispozícii ráno 22.9.2023 pri hlavnom vchode.

             

            Vopred  ďakujeme všetkým, ktorí sa svojím príspevkom rozhodli podporiť nevidiacich a slabozrakých.

          • Bežecká súťaž "Rozbehaj sa" 2023 (2.stupeň)

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            od 2. októbra 2023 budú mať žiaci možnosť zapojiť sa do bežeckej súťaže - "Rozbehaj sa". Súťaž prebieha počas celého školského roka 2023/2024 do 20.júna 2024 formou mimoškolskej aktivity.

            Úlohou žiakov je odbehnúť, čo najviac kilometrov vo svojom voľnom čase. Svoje výsledky môžu žiaci posielať ako fotku cez Edupage p. učiteľovi B. Petrakovičovi. Na konci školského roka prebehne vyhodnotenie súťaže a uzavretie druhého ročníka bežeckej súťaže. Viac informácií sa žiaci dozvedia na hodinách TSV. Ďakujem  a teším sa na vaše výkony- Mgr. Boris Petrakovič.

          • Krúžok Relaxáčik

          • Relaxáčik ti ponúka veľa zábavných možností:

            - ako odbúrať stres a strach a načerpať pozitívnu energiu,

            - ako nájsť kúzelné momenty v každodennom živote,

            - trénovať všímavosť (MINDFULNESS), sebalásku, súcit a vďačnosť

            - naučiť sa pri relaxácii správne dýchať,

            - cvičiť "POZDRAV SLNKU", detské "TAI ČI",

            - veľa sa spolu smiať😉💕...

            od 2.10.'23 každý pondelok od 16.00- 17.00 v 1.B (pomôcky maska na oči,vankúšik alebo karimatka)

            vych.Silvia Jurkovičová

          • INFORMÁCIE KU KRÚŽKOM

          •  

            Futbalový krúžok

            Deň – utorok je len orientačný. Tréneri si na futbalovom ihrisku rozdelia žiakov podľa veku do skupín. Prihlásením na krúžok sa žiak stáva členom futbalového klubu. Členstvo v klube je spojené s ďalšími poplatkami, bližšie informácie Vám poskytnú tréneri.

             

            Šikovné rúčky

            Krúžok je pre každého, kto rád tvorí, modeluje, kreslí, maľuje, lepí, strihá a vyrába.

             

            Kurz háčkovania a pletenia

            Krúžok je pre deti, ktoré by sa chceli naučiť základy háčkovania a pletenia. 

             

             

          • Pozemný hokej

          • ŠK Šenkvice pozýva dievčatá a chlapcov, ktorí majú záujem hrať pozemný hokej na tréning. Bližšie informácie nájdete v prílohe.

          • Počítačový krúžok - pokročilí

          • ZŠ Šenkvice ti prináša počítačový krúžok zameraný na pokročilejšiu prácu s počítačmi. Je vhodný pre všetkých, ktorí chcú používať počítač aj na iné aktivity, ako hranie hier. Naučíte sa  základy programovania alebo 3D tlač, ale aj ukážku najnovších technológií vo svete IT zábavnou a zaujímavou formou, systémy používaných v najvyspelejších IT firmách sveta.

            Viac informácií sa dočítate v priloženom letáčiku.

            ZS_Senkvice_IT_kruzok_2023-2024.docx

          • Slávnostné otvorenie školského roku 2023/2024

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            školské vyučovanie v školskom roku 2023/2024 sa začína 4.9.2023 slávnostným otvorením šk. roka  v priestore školskej telocvične. 

            Organizácia otvorenia šk. roku 2023/24:

            4.9. 2023 - 8:00 hod. slávnostná sv. omša v Kostole sv. Anny, 
                            - 9:15 hod. slávnostné otvorenie šk. roka v telocvični,
                            - ŠKD a ŠJ nebudú v prevádzke.
                
            5.9. 2023 -  Vyučovanie na 1. stupni 8:00 – 11:40 hod.,     
                            -   Vyučovanie na 2. stupni 8:00 – 12:00 hod.,    
                            -  ŠKD funguje v riadnom režime.
                                  
                    
            6.9. 2023  - Vyučovanie na 1. stupni 8:00 – 11:40 hod.,     
                             - Vyučovanie na 2. stupni 8:00 – 12:00 hod.,    
                             - ŠKD funguje v riadnom režime.

            7.9. 2023  - vyučovanie podľa rozvrhu hodín.

            Stravovanie v školskej jedálni začína od 5.9.2023.

            Školský autobus bude premávať od 5.9.2023 deti bude vykladať pred budovou školy. Podľa harmonogramu a trasy, ktoré nájdete v prílohe tejto správy. Žiadame rodičov, ktorých dieťa bude túto službu využívať, aby si prečítali priložené pravidlá cesty autobusom a svoje dieťa o nich poučili.

            Vopred Vám ďakujeme.

            Vedenie školy 

            Casovy_harmonogram_zastavok_skolskeho_autobusu(1).docx

            pravidla_cesty_autobusom(1).docx

            Trasa_skolskeho_autobusu_2019_04_17(2).pdf​​​​​​​

          • Rozlúčka s deviatakmi

          • Všetko má svoj začiatok i koniec. Ale to čo vyzerá ako koniec, môže byť iba začiatok...

            V pondelok  26.6.2023 sme  sa rozlúčili s našimi deviatakmi, ktorí si pre nás pripravili pekný program a video.  Od školy dostali sladkú tortu, na ktorej si pochutnali.

            Prajeme našim deviatakom úspešný štart na stredných školách, ktoré si vybrali a veľa šťastia v osobnom živote. Veríme, že na školu budete spomínať v dobrom.... 

          • Prespávačka s Andersenom

          • Opäť sa nám podarilo nadviazať medzinárodnú kooperáciu na projekte eTwinning. V rámci nášho projektu s názvom „Prespávačka s Andersenom“ sme nadviazali trilaterálnu partnerskú spoluprácu žiakov zo Slovenska, Česka a Poľska. Ako komunikačné jazyky slúžili slovenčina, čeština, poľština a angličtina. Žiaci boli spolu v kontakte počas online stretnutí a v priebehu školského roka plnili úlohy, ktoré si s partnermi navzájom zadávali. 

            V rámci našej školy ZŠ Šenkvice sa projektu zúčastnili triedy 5.A na hodinách anglického jazyka s pani učiteľkou Backovou a trieda 6.A na hodinách slovenského jazyka a občianskej náuky s pani učiteľkou Baňasovou.

            Témou týchto úloh boli Andersenove rozprávky, prostredníctvom ktorých si žiaci zdokonalili svoje komunikačné a jazykové kompetencie, obohatili si anglickú slovnú zásobu, zlepšili sa v IT technológiách a v neposlednom rade sa oboznámili s kultúrou susedných národov.

            Novonadobudnuté vedomosti o partnerských školách a mestách si spolu overili  formou interaktívnej prezentácie vytvorenej pomocou AI nástroja Curipod, kde cez mobilné zariadenia hlasovali a písali odpovede na položené otázky.

            Výstupom spoločných kooperatívnych aktivít bola e-kniha či slovensko-česko-anglicko-poľský slovník. Vrcholom projektu bolo spoločné prenocovanie triedy v škole pri eTwinningových aktivitách, teda Prespávačka s Andersenom.

             

            Za minuloročný eTwinning projekt „Krátke príbehy s ponaučením“ vytvorený so 6.B triedou sme vyhrali ocenenie Európsky Certifikát kvality. Európsky certifikát kvality (EQL) udeľuje Centrálna podporná služba v Bruseli (CSS) tým projektom, ktoré získali aspoň 2 národné certifikáty kvality a nominovala ich národná podporná organizácia. Sú to projekty spĺňajúce vysoké kritériá kvality medzinárodnej spolupráce.

             

            Naším plánom je v pokračovať v úspešných medzinárodných spoluprácach na projektoch eTwinning.

          • Vyhodnotenie bežeckej súťaže


          • Počas školského roka mali naši žiaci možnosť zapojiť sa do bežeckej súťaže vo svojom voľnom čase. Úlohou žiaka bolo odbehnúť si určitý úsek vo svojom voľnom čase.
            Žiaci sa aktívne zapájali od začiatku súťaže a môžu byť motiváciou pre ostatných študentov.
            Súťaž bola vyhodnotená na základe najvyššieho počtu odbehnutých kilometrov počas trvania súťaže.

            Na prvom mieste medzi chlapcami skončil Lukáš Rédeky, ktorému sa podarilo odbehnúť spolu 181 km. Na druhom mieste skončil Jakub Lanátor s výsledkom 112km. Na treťom mieste skončil Marko Maslík s počtom 27,5 km.

            Medzi dievčatami bol menší záujem a  na prvom mieste sa umiestnila Eliška Nováková s výsledkom 20,5 km a verím, že v ďalšom ročníku sa zapojí väčší počet žiakov.

            Žiaci za svoje výkony budú odmenení na konci školského roka. Cieľom tejto súťaže bolo hlavne vytvoriť športové návyky a urobiť niečo navyše pre svoje zdravie. Verím, že sa nám podarí zorganizovať túto aktivitu aj v ďalšom školskom roku a zapojí sa oveľa viac žiakov. Tento ročník bol prvý a dúfam, že bude aj motivačný do budúcnosti.

            Mgr. Boris Petrakovič

          • Organizácia vyučovania od 26.6. do 30.6.2023

          • Vážení rodičia a milí žiaci,


            posielame Vám informáciu o  organizácii vyučovania od 26.6. do 30.6. 2023.


            26.6. až 29.6. 2023
            končí vyučovanie:
            –    1.stupeň o 11:30 hod.
            -     2.stupeň o 12:00 hod.
            -    družinári idú na obed s pani družinárkou o 12:30 hod. 
            -    žiaci budú mať triednické hodiny s triednym učiteľom.

            26. a 27.6. - výmena učebníc

            26.6. -  rozlúčka s deviatakmi v KIS, 
            1.stupeň o 9:00 hod.
            2.stupeň o 10:00 hod.
            + triednické hodiny.

            ŠKD bude fungovať v riadnom režime.

            30.6.2023
            - slávnostné ukončenie šk. roka 2022/23 o 9:00 hod. v telocvični
            - obed v ŠJ od 10:00 hod. 
            - ranný ŠKD od 6:30 hod.
            - ŠKD bude do 12:00 hod.

             

          • Vítanie leta

          • Milí žiaci,

            pri príležitosti oceňovania úspešných žiakov našej základnej školy starostom obce, Vás srdečne pozývame na podujatie Vítanie leta dňa 23.6. o 17:00 hod. na Námestie G. Kolinoviča. Počas akcie Vítania leta sa Vám predstaví CIRKUS-KUS, Dávid Králik so svojou najnovšou knihou - Tukan, budú pripravené ohniská na opekanie.

             

             

             

             

             

          • FĽAŠTIČKA  PRE SENIORA

          • Vážení rodičia a milí žiaci,

            chceli by sme sa zapojiť do zbierky pre seniorov. Dnes Vám dávame do povedomia 2. ročník tejto krásnej zbierky - FĽAŠTIČKA  PRE SENIORA. V minuloročnej úspešnej zbierke sa vyzbieralo 260 sirupov a hotovosť, za ktorú boli zakúpené špeciálne poháriky pre imobilnejších  - podporili sa 4 domovy pre seniorov.

            Do každého domova sa priviezlo 65l sirupov, čo zodpovedá cca 422l pitného režimu a tiež sa prerozdelili poháriky na ľahšie pitie. 

            Podporme spolu tak dôležitý pitný režim v týchto horúcich dňoch . Povedzte o tejto akcii svojim priateľom, známym, kolegom, firmám nech  spoločne prinesieme pitný režim našim starkým .

            (Každá jedna fľaštička poteší)

             

            ĎAKUJEME